Παράδοση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Βρισκόμαστε λοιπόν στο χωριό Κρεμαστό στην κεντρική Εύβοια και συνεχίζουμε την παράδοση των προγόνων μας καλλιεργώντας ελιές και παράλληλα ασχολούμαστε με την μελισσοκομία μιας και ο τόπος μας από τα πολύ παλιά χρόνια αυτά τα «εισοδήματα» ευνοούσε.

Ποιοι όμως είναι οι πρόγονοι μας; Από πού ξεκίνησαν;

Σαν πηγή παίρνουμε κείμενο από την εργασία του Γιάννη Π. Μούντριχα στην ιστοσελίδα www.agiorgitatsi.gr

«Ας πάρουμε τα πράγματα λοιπόν από την αρχή ξεκινώντας από τις αρχές του 1800. Την εποχή εκείνη λοιπόν έφθασαν στο χωριό Κρεμαστός, που βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, μέσω του λιμανιού της Κύμης, δύο αδέλφια από την Κρήτη. Έφυγαν από την Κρήτη κυνηγημένοι, γιατί όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, τόλμησαν και «σήκωσαν κεφάλι» στους Τούρκους. Στον Κρεμαστό, εγκαταστάθηκαν για να χαθούν τα ίχνη τους, επειδή ήταν προς το εσωτερικό της Εύβοιας και κάπως απόμερο χωριό τότε. Άλλωστε δεν ήταν και οι πρώτοι που ακολούθησαν αυτή τη διαδρομή. Μετά το λιμάνι της Κύμης (στο οποίο έφταναν πολλοί κυνηγημένοι κυρίως από την νησιωτική Ελλάδα), το δρομολόγιο αυτό με τον ίδιο περίπου τελικό προορισμό το ακολουθούσαν και πολλοί άλλοι. Στο χωριό εμφανίζονται με το επώνυμο Μούντριχας. Αν αυτό ήταν το πραγματικό τους επώνυμο ή αν το άλλαξαν ή τους το άλλαξαν (που είναι και το πιθανότερο) δεν το γνωρίζουμε. Η αλλαγή πρέπει να έγινε «κόβοντας» την πιθανή κατάληξη … -άκης, που μάλλον θα είχε το αρχικό επώνυμό τους, για να χαθούν τα «Κρητικά» ίχνη τους. Ένα που γνωρίζουμε είναι, ότι και αυτοί αλλά και οι απόγονοί τους (μέχρι και το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα) δεν μπορούσαν να αποκοπούν τελείως από τις ρίζες τους και χρησιμοποιούσαν την κατάληξη …-άκης στο όνομά τους αντί για το επίθετό τους. Τους περισσότερους (όταν το επέτρεπε και το όνομά τους) τους έλεγαν Γιωργάκης από το Γεώργιος, Κωνσταντάκης από το Κωνσταντίνος, Βασιλάκης από το Βασίλειος κλπ.

Το γενεαλογικό δένδρο όλων των Μουντριχαίων, υπάρχει στο agiorgitatsi.gr και όσοι θέλετε μπορείτε να το δείτε στην ενότητα «γενεαλογικά δένδρα», μαζί με όλα τα άλλα γενεαλογικά δένδρα που υπάρχουν εκεί.

Παρακολουθώντας λοιπόν το γενεαλογικό δένδρο βλέπουμε το ένα από τα δύο αδέλφια, που ήρθαν από την Κρήτη, τον Γιωργάκη. Ό πρώτος γιος του Γιωργάκη Μούντριχα, ο Κωνσταντάκης, ήταν ένας από τους πιο εύπορους Κρεμαστιανούς. Λένε μάλιστα, το έχω ακούσει και εγώ παλιά από τους γέρους του Κρεμαστού, ότι στην περιοδεία που έκανε ο βασιλιάς Όθωνας στην Εύβοια και έφτασε μέχρι την Κύμη, διανυκτέρευσε ένα βράδυ στον Κρεμαστό και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Κωνσταντάκη Μούντριχα.»

ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ 2Ο παππούς λοιπόν Γιώργακης Μούντριχα μετά τα πρώτα χρόνια στο χωριό και αφού παντρεύεται γεννά ένα από τα τρία παιδιά του τον Κωνσταντάκη το 1804, στην συνέχεια ο παππούς Κωνσταντάκης το 1836 γεννά ένα από τα πολλά παιδιά του τον Κυριάκο Μούντριχα ο οποίος κάνει και αυτός έξι παιδιά ένα εκ των οποίων ο Γιωργάκης Μούντριχας.

ΟΟ ΠΑΠΠΟΥΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ προπάππους μου λοιπόν Γιωργάκης Μούντριχας ο οποίος έχει και μεγάλες εκτάσεις με ελιές γίνεται έμπορος λαδιού και είναι από τους ποιο εύπορους κατοίκους του χωριού. Ο Γιωργάκης Μούντριχας γεννά τέσσερα παιδιά, το πρώτο το 1902 και το ονομάζει Βαγγέλη (ο παππούς μου) ο οποίος γίνεται γεωργός και μελισσοκόμος στο χωριό μας στο οποίο διΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ.ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣατελεί και πρόεδρος όπου τον βρίσκει και η Γερμανική κατοχή, όπου και το 1942 γεννά το δεύτερο παιδί του τον Κώστα (πατέρας μου) ο οποίος παντρεύεται το δεύτερο παιδί του Γιώργη Μούντριχα την Ζωή, ο οποίος παππούς είναι έμπορος λαδιού και δραστηριοποιείται  στην ευρύτερη περιοχή από το 1950 έως το 2001 και είναι γνΠΑΠΠΟΥΣ ΓΙΩΡΓΗΣ Ο ΛΑΔΑΣωστός έως και σήμερα σαν μπάρμπα Γιώργης ο λαδάς. Πάλι σε δύσκολους καιρούς (κατά την 7ετία) το 1972 ο Κώστας και η Ζωή γεννούν το πρώτο του παιδί το οποίο ονομάζουν Βαγγέλη.

meliladi 4Να ‘μαστε λοιπόν εδώ ξεκινώντας από την Κρήτη και φτάνοντας στην Εύβοια μια διαδρομή πάνω από 2 αιώνες ταξιδεύοντας αλλά κρατώντας πάντα μέσα μας την παράδοση … όλα μέλι … λάδι!!!

 

Comments are closed.